- Úvod
- >>
- Batáty
- >>
- Batáty konzum- hľuzy
- >>
- Batáty konzumné rúžové - odroda Murasaki
Batáty konzumné rúžové - odroda Murasaki
Batáty Murasaki
- Tieto sladké zemiaky Murasaki sú vynikajúcim zdrojom vitamínu A a dobrým zdrojom draslíka, vlákniny a vitamínu C. Obsahujú tiež železo, vápnik, bielkoviny a prospešné aminokyseliny.
- Dužina týchto batátov je biela až bledožltá. Má vločkovitú štruktúru. Po tepelnej úprava majú sladkú chuť s prevažujúcou orieškovou príchuťou.
- Tieto sladké zemiaky sú klasifikované ako Impomoea batatas, ich odrodový názov pochádza z japonského výrazu: „murasakino“- fialová“.
- Bola vyšľachtená vo Výskumnej stanici sladkých zemiakov na Louisianskej štátnej univerzite v Chase. Táto odroda bola šľachtená a je pestovaná kvôli svojej typickej chuti a vyššej odolnosti voči chorobám.
- Sladké zemiaky Murasaki sú stredne veľké až veľké, podlhovastého tvaru s cibuľovým zaoblením.
- Obe konce sa zúžujú do špica alebo do oblého tvaru.
- Šupka má odtiene ružovej, purpurovej až fialovej farby- podľa pôdy v akej rastie. Na povrchu šupky sú rozptýlené slabé svetloružovo-fialové až hnedé škvrny.